Povestea

Nora și micuțul ei Nelu trăiau fericiți în marea pădure a Bucovinei.

Într-o zi, o furtună teribilă izbucni și fulgerul se abătu cu atâta violență că aprinsese toată pădurea. Pentru a scăpa de flăcări, Nora și Nelu nu avură altă soluție decât să se  aventureze pe teritoriul teribilului Drakor, un urs sângeros și fără milă. Deși au fost avertizați de Bufa, o bufniță bizară, ei au sfidat orice de avertisment și au fost forțați să-l înfrunte pe Drakor care i-a și zdrobit, împingându-i mai apoi în râul în creștere.

Nora va fi găsită și îngrijită de doi prieteni improbabili, un maimuțoi numit Doc și o nutrie mascul,   un bătrân morocănos pe nume Vali.  Pusă pe picioare și convinsă că Nelu ei a supraviețuit, ea va pleca în căutarea sa până când va ajunge în satul oamenilor.

Acolo, ea va da față în față cu o fetiță, Laura, care îngrozită îl va scăpa din fugă  pe micul său Tuku-Riku, un ursuleț de pluș, cârpit peste tot.

Înduioșată de asemănarea cu micuțul ei Nelu, Nora va lua de jos papușa fără viață fugind,  urmărită la rândul său, de o haită de câini înrăiți.

După ce a încercat să găsească reconfortare pe lângă ai săi, Nora va hotărî în cele din urmă – într-o noapte îngrozitoare și înghețată – să-și doarmă somnul de veci strângându-l strâns în brațe pe micul său Tuku-Rikîn amintirea micuțului său Nelu  dispărut.

Trecând pe  acolo,un pitic poznaș revenind de la mină pe nume Șlurp, o va chema pe Zâna pădurilor pentru a o salva pe biata ursoaică de la o moarte sigură. Zâna pădurilor se va execută, și printr-un gest mărinimos,  îi va da viață și lui Tuku-Riku.

În schimb, grupul de prieteni va trebui să efectueze o misiune periculoasă: să descopere Porțile Luminii, acest loc magic unde fiecare își vede toate dorințele realizate, alimentând astfel speranța Norei de a-l regăsi pe Nelu.

Dornici de a crește șansele la maxim, Slurp se hotărăște să-i ia până la Piticburg, ca să-și reîmprostăteze forțele și să se pregătească pentru o lungă călătorie plină de obstacole, de pericole  și tot felul și întâlniri surprinzătoare. În această etapă a poveștii,  regăsim vesela trupă – Slurp și neastâmpăratul Tuku-Riku în față- înfruntând zăpada și noaptea întunecată în direcția Piticburg.